Fazuelos
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 633
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżeczki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- Na syrop:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Przygotować syrop: do rondla wlać wodę, miód i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego sok z cytryny i dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbić o tego jajka, wlać olej, wodę i wyrobić ciasto. Następnie podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i pociąć na podłużne paski. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni, po czym przełożyć przez nie widelec i zawinąć w rulon. Smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i namoczyć w przygotowanym wcześniej syropie.
Gotowe obficie posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wbić o tego jajka, wlać olej, wodę i wyrobić ciasto. Następnie podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i pociąć na podłużne paski. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni, po czym przełożyć przez nie widelec i zawinąć w rulon. Smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i namoczyć w przygotowanym wcześniej syropie.
Gotowe obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)