Farinata
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1040
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Mąkę z ciecierzycy przesypać do miski i wymieszać ją z suszonym rozmarynem oraz szczyptą soli. Wlać do tego wodę, oliwę z oliwek i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto rozmieszać i przelać na blachę do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i podzielić na porcje.
Komentarze (0)