Fánk

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1742
Fánk
fot. debreczeniemoke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 2 łyżki cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 500 g maki pszennej
  • 500 ml letniego mleka 2%
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g roztopionego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozmieszać z 300 ml mleka i 1 łyżką cukru pudru. Żółtka przełożyć do miski, wymieszać je z pozostałym cukrem pudrem. Wsypać do tego mąkę, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło, roztarte wcześniej drożdże i rum. Z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez 1 godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie szklanką wyciąć krążki i pozostawić je przez 30 minut na stolnicy, aby trochę podrosły. Po tym czasie w środku krążków zrobić wgniecenie palcem i nałożyć w nie łyżeczka dżem morelowy. Wszystko przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)