Fánk
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1742
Składniki:
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 2 łyżki cukru pudru
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 500 ml letniego mleka 2%
- 50 g cukru pudru
- 50 g roztopionego masła
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 2 żółtka
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozmieszać z 300 ml mleka i 1 łyżką cukru pudru. Żółtka przełożyć do miski, wymieszać je z pozostałym cukrem pudrem. Wsypać do tego mąkę, szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło, roztarte wcześniej drożdże i rum. Z całości wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez 1 godzinę. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 5 mm. Następnie szklanką wyciąć krążki i pozostawić je przez 30 minut na stolnicy, aby trochę podrosły. Po tym czasie w środku krążków zrobić wgniecenie palcem i nałożyć w nie łyżeczka dżem morelowy. Wszystko przełożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)