Faloodeh
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1024
Składniki:
- 500 ml wrzącej wody
- 100 g makaronu ryżowego cienkie nitki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 listki świeżej mięty
- 1 cytryna
- Syrop:
- 2 łyżki wody różanej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
Opis przygotowania:
Przygotować syrop: do rondla wlać 1 szklankę wody, wsypać do niej 1 szklankę cukru, wlać wodę różaną, wymieszać tak, aby cukier się rozpuścili i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i dobrze przestudzić. Następnie makaron ryżowy przełożyć do rondla, zalać go wrzącą wodą ze szczyptą soli, postawić na średnim ogniu i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do plastikowego pudełka, aby dobrze ostygł. Następnie makaron w pudełku zalać przestudzony wcześniej przygotowanym syropem, po czym całość wstawić do zamrażalnika i zamrozić. Po zamrożeniu wyciągnąć, przełożyć do szklanego naczynia, polać sokiem z limonki i udekorować listkami świeżej mięty oraz pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)