Etli ekmek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3092
Składniki:
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki letniej wody
- Wierzch:
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą w kubku. Roztarte odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże, wsypać sól, wlać do tego oliwę z oliwek i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką, podzielić na równe części, po czym rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować wierzch: mięso mielone przełożyć do miski. Pomidory pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać ze skóry, posiekać ją drobno i razem z pokrojonymi pomidorami dodać do mięsa w misce. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, ostrą papryką i wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)