Etli ekmek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3092
Etli ekmek
fot. Intension / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Wierzch:
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą w kubku. Roztarte odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Po tym czasie mąkę przesypać do miski, wlać do niej roztarte drożdże, wsypać sól, wlać do tego oliwę z oliwek i wyrobić ciasto. Podsypać je mąką, podzielić na równe części, po czym rozwałkować je na grubość 5 mm i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotować wierzch: mięso mielone przełożyć do miski. Pomidory pokroić w drobna kostkę. Cebulę obrać ze skóry, posiekać ją drobno i razem z pokrojonymi pomidorami dodać do mięsa w misce. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem, ostrą papryką i wysmarować tym ciasto na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)