Escudella
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2029
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 200 g łopatki wołowej (może być z kością)
- 200 g karkówki wieprzowej bez kości
- 30 g surowego boczku wieprzowego
- 25 g makaronu muszle
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 cebula
- 1 marchew
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Ciecierzycę zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Po tym czasie postawić ją na małym ogniu i gotować. W czasie gotowania dodać pokrojone na kawałki mięso wieprzowe i wołowe oraz boczek. Marchew i ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do gotowanych składników. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i dodać do całości wraz z pokrojoną na kawałki białą kapustą. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Gotować do miękkości mięsa. Kiedy to nastąpi, składniki ściągnąć z ognia i przecedzić przez sito, lecz nie wylewać bulionu z gotowania. Gorącym bulionem zalać ugotowany wcześniej makaron, natomiast pozostałe składniki z gotowania przełożyć na drugi talerz i razem podawać.
Komentarze (0)