Escudella

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2029

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 200 g łopatki wołowej (może być z kością)
  • 200 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 30 g surowego boczku wieprzowego
  • 25 g makaronu muszle
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Ciecierzycę zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Po tym czasie postawić ją na małym ogniu i gotować. W czasie gotowania dodać pokrojone na kawałki mięso wieprzowe i wołowe oraz boczek. Marchew i ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do gotowanych składników. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i dodać do całości wraz z pokrojoną na kawałki białą kapustą. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Gotować do miękkości mięsa. Kiedy to nastąpi, składniki ściągnąć z ognia i przecedzić przez sito, lecz nie wylewać bulionu z gotowania. Gorącym bulionem zalać ugotowany wcześniej makaron, natomiast pozostałe składniki z gotowania przełożyć na drugi talerz i razem podawać.

Komentarze (0)