Ema datshi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 722

Składniki:

  • 0,5 szklanki kleistego, białego ryżu
  • 0,5 szklanki czerwonego ryżu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Na sos:
  • 200 g sera mozzarella
  • 4 łyżki mleka 2%
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki sera feta
  • 10 papryk jalapeño
  • 2 cebule
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano

Opis przygotowania:

Ryż czerwony oraz kleisty biały zmieszać ze sobą, razem opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do jednego rondla, po czym oba zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na tackę.

Przygotować sos: jalapeño umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić ją w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Mozzarellę pokruszyć na małe kawałki do miski. Następnie dodać do niego tarty parmezan i pokruszoną drobno fetę. Wszystkie sery zalać mlekiem i dobrze wymieszać. Następnie pokrojone wcześnie warzywa przełożyć do rondla, zalać je 1 szklanką wody i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać do tego sery wraz z mlekiem z miski. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano, dobrze wymieszać i dusić do chwili, aż sery zaczną się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ryżu.

Komentarze (0)