Ema datshi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 809
Składniki:
- 0,5 szklanki kleistego, białego ryżu
- 0,5 szklanki czerwonego ryżu
- sól
- pieprz czarny mielony
- Na sos:
- 200 g sera mozzarella
- 4 łyżki mleka 2%
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki sera feta
- 10 papryk jalapeño
- 2 cebule
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
Opis przygotowania:
Ryż czerwony oraz kleisty biały zmieszać ze sobą, razem opłukać pod bieżącą wodą, przesypać do jednego rondla, po czym oba zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na tackę.
Przygotować sos: jalapeño umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić ją w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Mozzarellę pokruszyć na małe kawałki do miski. Następnie dodać do niego tarty parmezan i pokruszoną drobno fetę. Wszystkie sery zalać mlekiem i dobrze wymieszać. Następnie pokrojone wcześnie warzywa przełożyć do rondla, zalać je 1 szklanką wody i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać do tego sery wraz z mlekiem z miski. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano, dobrze wymieszać i dusić do chwili, aż sery zaczną się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ryżu.
Przygotować sos: jalapeño umyć, odsączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić ją w ćwiartki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie piórka. Mozzarellę pokruszyć na małe kawałki do miski. Następnie dodać do niego tarty parmezan i pokruszoną drobno fetę. Wszystkie sery zalać mlekiem i dobrze wymieszać. Następnie pokrojone wcześnie warzywa przełożyć do rondla, zalać je 1 szklanką wody i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Dodać do tego sery wraz z mlekiem z miski. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano, dobrze wymieszać i dusić do chwili, aż sery zaczną się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ryżu.
Komentarze (0)