El Menenas
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1683
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- 20 dag masła
- 1 olejek pomarańczowy
- Nadzienie:
- 20 dag migdałów
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego
- szczypta cynamonu
Opis przygotowania:
Mąkę zmieszać z masłem i olejkiem pomarańczowym. Wyrobić ciasto i uformować z niego małe kuleczki o średnicy do 4 cm. W kulkach zrobić zagłębienie palcem. Migdały sparzyć na patelni, obrać ze skóry i zmiażdżyć w naczyniu razem z cukrem, sokiem pomarańczowym i cynamonem.
Gotowe nadzienie przełożyć do zagłębień kulek, kulki ułożyć na posmarowanej masłem blasze do pieczenia i piec w piekarniku 35 minut w temperaturze do 170°C.
Upieczone kulki wyciągnąć na talerz posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi
Gotowe nadzienie przełożyć do zagłębień kulek, kulki ułożyć na posmarowanej masłem blasze do pieczenia i piec w piekarniku 35 minut w temperaturze do 170°C.
Upieczone kulki wyciągnąć na talerz posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi
Komentarze (0)