Dzuveč
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1640
Składniki:
- 400 g karkówki wołowej bez kości
- 200 g ryżu
- 10 g zielonej fasoli szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 marchewki
- 1 żółta papryka
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 mały seler
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Fasolę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Paprykę czerwona i żółtą pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry i drobno posiekać. Następnie mięso pokroić w kostkę i lekko zrumienić je na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną cebule z czosnkiem i smażyć do chwili, aż oba te składniki się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojoną paprykę, seler, fasolę i marchew. Składniki dusić pod przykryciem przez 15 minut, a po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, wsypać ryż i wszystko dusić na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy zmiękną, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, po czym wlać do tego koncentrat pomidorowy i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)