Dzuveč

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1640
Dzuveč
fot. Rainer Zenz (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g karkówki wołowej bez kości
  • 200 g ryżu
  • 10 g zielonej fasoli szparagowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 1 żółta papryka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mały seler
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew oraz seler obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Fasolę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na kawałki. Paprykę czerwona i żółtą pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry i drobno posiekać. Następnie mięso pokroić w kostkę i lekko zrumienić je na rozgrzanym oleju na patelni. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną cebule z czosnkiem i smażyć do chwili, aż oba te składniki się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojoną paprykę, seler, fasolę i marchew. Składniki dusić pod przykryciem przez 15 minut, a po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, wsypać ryż i wszystko dusić na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy zmiękną, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać, po czym wlać do tego koncentrat pomidorowy i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów