Dżajma

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3662
Dżajma
fot. Gene Hunt / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 0,5 kostki masła
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać mleko, z całości zagnieść gładkie ciasto, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 2 mm. Następnie przełożyć na rozgrzane masło na patelni i smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Wówczas ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, przełożyć na talerz i polać je płynnym miodem.

Komentarze (1)