Duxelles
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3204
Składniki:
- 500 g małych pieczarek
- 250 g masła
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 garść świeżego tymianku
- 0,5 szklanki słodkiego białego wermutu
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, osączyć z wody i obrać z błony. Następnie pokropić je w drobną kostkę. Cebule obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony tymianek i dodać pokrojone wcześniej pieczarki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego wermut, dodać musztardę Dijon, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Wszystko ściągnąć z ognia, posypać świeżym tymiankiem i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)