Duxelles

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 3021
Duxelles
fot. HerryLawford (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g małych pieczarek
  • 250 g masła
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 garść świeżego tymianku
  • 0,5 szklanki słodkiego białego wermutu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osączyć z wody i obrać z błony. Następnie pokropić je w drobną kostkę. Cebule obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony tymianek i dodać pokrojone wcześniej pieczarki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego wermut, dodać musztardę Dijon, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez 2 minuty. Wszystko ściągnąć z ognia, posypać świeżym tymiankiem i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)