Dubu-jeongol
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1450
Składniki:
- 800 g bulionu wołowego
- 400 g jedwabistego tofu
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 5 g grzybów shitake
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 zielona, młoda cukinia
- 1 łyżeczka suszonego nori
- ciemny sos sojowy
- mielony pieprz czarny
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Cukinię pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Grzyby shitake pokroić w drobna kostkę. Mięso wołowe pokroić na male kawałki. Tofu pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego pokrojone wcześniej mięso. Mięso oprószyć szczyptą pieprzu mielonego i smażyć do chwili, aż lekko się zarumieni. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej cebulę, grzyby, paprykę i cukinie. Całość zalać bulionem wołowym, doprawić do smaku sosem sojowym, wsypać suszone nori, dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, dodać do tego pokrojone w plastry tofu. Wszystko gotować jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)