Doymenj

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1341
Doymenj
fot. Tarixchi-N (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg zielonych śliwek
  • 1 pęczek zielonej bazylii
  • 1 pęczek zielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • czerwona bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Śliwki oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Śliwki pozbawić pestek, a miąższ pokroić w drobne ćwiartki i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do śliwek w misce. Natkę zielonej kolendry oraz zielonej bazylii posiekać drobno i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz cukru, wymieszać i trzymać przez 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przełożyć na talerz i udekorować czerwoną bazylią.

Komentarze (0)