Double ka meetha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 574
Składniki:
- 400 ml skondensowanego, słodkiego mleka
- 6 kromek chleba tostowego
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżki tłuczonych pistacji
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki tłuczonych migdałów
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki panierki
- 2 łyżki wody różanej
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Kromki chleba tostowego pozbawić skórek. Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego na patelni i dodać do tego posypany panierką chleb tostowy. Chleb smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć go z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na talerz. Mleko skondensowane przelać do rondla i doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i zalać nim usmażony wcześniej chleb tostowy na talerzu. Następnie rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego na patelni i dodać do tego suszony szafran i mielony kardamon. Oba te składniki wymieszać i smażyć prze 30 sekund; po czym dodać do tego tłuczone pistacje, migdały, rodzynki oraz orzechy nerkowca. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund, a potem ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko polać wodą różaną, udekorować złotkiem cukierniczym i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)