Double ka meetha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 574
Double ka meetha
fot. Miansari66 (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 400 ml skondensowanego, słodkiego mleka
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki tłuczonych pistacji
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki tłuczonych migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki panierki
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • szczypta suszonego szafranu

Opis przygotowania:

Kromki chleba tostowego pozbawić skórek. Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego na patelni i dodać do tego posypany panierką chleb tostowy. Chleb smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć go z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i przełożyć na talerz. Mleko skondensowane przelać do rondla i doprowadzić je do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia i zalać nim usmażony wcześniej chleb tostowy na talerzu. Następnie rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego na patelni i dodać do tego suszony szafran i mielony kardamon. Oba te składniki wymieszać i smażyć prze 30 sekund; po czym dodać do tego tłuczone pistacje, migdały, rodzynki oraz orzechy nerkowca. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez kolejne 30 sekund, a potem ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko polać wodą różaną, udekorować złotkiem cukierniczym i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów