Donauwelle (Fale Dunaju)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5099
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Ciasto:
- 400 g miękkiego masła
- 300 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 100 g wiśni bez pestek
- 5 jaj
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 150 ml soku wiśniowego
- 100 g wiśni
- 100 ml polewy czekoladowej
- 40 g cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić do tego jajka, wlać ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, a do drugiej części wsypać kakao i zmiksować ją mikserem, aby składniki dobrze się wymieszały. Po wymieszaniu przełożyć tę część na ciasto na blasze do pieczenia i wyłożyć wiśniami. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu przełożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Całość polać sokiem z wiśni, polewą czekoladową, po czym wszystko wymieszać delikatnie łyżeczką. Wszystko udekorować wiśniami i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu przełożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Całość polać sokiem z wiśni, polewą czekoladową, po czym wszystko wymieszać delikatnie łyżeczką. Wszystko udekorować wiśniami i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Komentarze (1)
Na jakich wymiarów blaszkę jest ciasto?