Donauwelle (Fale Dunaju)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 5099
Donauwelle (Fale Dunaju)
fot. Hannes Grobe / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 2 łyżki masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Ciasto:
  • 400 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 100 g wiśni bez pestek
  • 5 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 150 ml soku wiśniowego
  • 100 g wiśni
  • 100 ml polewy czekoladowej
  • 40 g cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić do tego jajka, wlać ekstrakt waniliowy i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, a do drugiej części wsypać kakao i zmiksować ją mikserem, aby składniki dobrze się wymieszały. Po wymieszaniu przełożyć tę część na ciasto na blasze do pieczenia i wyłożyć wiśniami. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować krem: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu przełożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Całość polać sokiem z wiśni, polewą czekoladową, po czym wszystko wymieszać delikatnie łyżeczką. Wszystko udekorować wiśniami i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Komentarze (1)

Na jakich wymiarów blaszkę jest ciasto?