Dolmadakia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 402

Składniki:

  • 20 świeżych liści z winogron
  • 1 cytryna
  • Farsz:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki ryżu kleistego
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 pęczek natki zielonej pietruszki
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki wywaru z gotowanych składników
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól

Opis przygotowania:

Liście winogron umyć. Zagotować 1 l wody i wrzucić do niego liście winogron. Blanszować je przez 2 minuty, po czym odcedzić i przełożyć na stolnicę.

Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso mielone, wsypać miętę, natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z patelni i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Po wymieszaniu całość nałożyć łyżką na zblanszowane wcześniej liście z winogron.

Wszystko zawinąć w rulony i przełożyć na pokrojone plastry cytryny w rondlu. Całość zalać lekko osoloną wodą tak, aby składniki nie wypływały i dusić pod przykryciem przez 40-50 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z rondla i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: masło stopić w rondlu na średnim ogniu. Mąkę wymieszać w kubku z 2 łyżkami wywaru z gotowanych składników i przelać to do stopionego masła. Całość wymieszać, po czym wlać do tego jogurt zmieszany z 2 żółtkami jaj. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym gotową potrawę.

Komentarze (0)