Dolmadakia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 549
Składniki:
- 20 świeżych liści z winogron
- 1 cytryna
- Farsz:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki ryżu kleistego
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 pęczek natki zielonej pietruszki
- 1 garść świeżej mięty
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki wywaru z gotowanych składników
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
Opis przygotowania:
Liście winogron umyć. Zagotować 1 l wody i wrzucić do niego liście winogron. Blanszować je przez 2 minuty, po czym odcedzić i przełożyć na stolnicę.
Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso mielone, wsypać miętę, natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z patelni i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Po wymieszaniu całość nałożyć łyżką na zblanszowane wcześniej liście z winogron.
Wszystko zawinąć w rulony i przełożyć na pokrojone plastry cytryny w rondlu. Całość zalać lekko osoloną wodą tak, aby składniki nie wypływały i dusić pod przykryciem przez 40-50 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z rondla i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopić w rondlu na średnim ogniu. Mąkę wymieszać w kubku z 2 łyżkami wywaru z gotowanych składników i przelać to do stopionego masła. Całość wymieszać, po czym wlać do tego jogurt zmieszany z 2 żółtkami jaj. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym gotową potrawę.
Przygotować farsz: ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Po zeszkleniu dodać do tego mięso mielone, wsypać miętę, natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z patelni i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Po wymieszaniu całość nałożyć łyżką na zblanszowane wcześniej liście z winogron.
Wszystko zawinąć w rulony i przełożyć na pokrojone plastry cytryny w rondlu. Całość zalać lekko osoloną wodą tak, aby składniki nie wypływały i dusić pod przykryciem przez 40-50 minut. Po tym czasie wyciągnąć je z rondla i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopić w rondlu na średnim ogniu. Mąkę wymieszać w kubku z 2 łyżkami wywaru z gotowanych składników i przelać to do stopionego masła. Całość wymieszać, po czym wlać do tego jogurt zmieszany z 2 żółtkami jaj. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym gotową potrawę.
Komentarze (0)