Diples

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 944
Diples
fot. Richard Arthur Norton (1958- ) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżka soku z pomarańczu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • Nadzienie;
  • 150 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i szczypty soli ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodać żółtka, cały czas miksując mikserem i wlać do tego sok cytrynowy, sok pomarańczowy, ocet, wsypać sodę i mąkę. Wszystko dobrze zmiksować i wyrobić ciasto (powinno być elastyczne). Po wyrobieniu ciasta nakryć je serwetką i odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 2 mm, a następnie przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Składniki smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na stolnicy.

Przygotować nadzienie: tłuczone orzechy przesypać do rondla, zalać je miodem i wodą, zasypać cukrem i cynamonem i smażyć na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na usmażone wcześniej placki z ciasta.

Wszystko pozwijać w rulony, wyłożyć na talerz i oprószyć mielonym cynamonem.

Komentarze (0)