Diples
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1046
Składniki:
- 4 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka soku z pomarańczu
- 1 łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- Nadzienie;
- 150 g tłuczonych orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i szczypty soli ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany dodać żółtka, cały czas miksując mikserem i wlać do tego sok cytrynowy, sok pomarańczowy, ocet, wsypać sodę i mąkę. Wszystko dobrze zmiksować i wyrobić ciasto (powinno być elastyczne). Po wyrobieniu ciasta nakryć je serwetką i odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto podzielić na równe kawałki i rozwałkować je na grubość 2 mm, a następnie przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Składniki smażyć z obu stron na średnim ogniu na złoty kolor, po czym ściągnąć je z ognia i wyłożyć na stolnicy.
Przygotować nadzienie: tłuczone orzechy przesypać do rondla, zalać je miodem i wodą, zasypać cukrem i cynamonem i smażyć na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na usmażone wcześniej placki z ciasta.
Wszystko pozwijać w rulony, wyłożyć na talerz i oprószyć mielonym cynamonem.
Przygotować nadzienie: tłuczone orzechy przesypać do rondla, zalać je miodem i wodą, zasypać cukrem i cynamonem i smażyć na małym ogniu do chwili rozpuszczenia się cukru. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na usmażone wcześniej placki z ciasta.
Wszystko pozwijać w rulony, wyłożyć na talerz i oprószyć mielonym cynamonem.
Komentarze (0)