Dahl
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 978
Składniki:
- 300 ml jogurtu naturalny
- 300 g czerwonej soczewicy
- 5 szklanek wody
- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 garstki świeżego szpinaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
Szpinak i marchew umyć i odsączyć z wody. Soczewicę czerwoną, opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać pięcioma szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu wsypać do tego kurkumę i kminek. Następnie dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony na kawałki czosnek oraz marchew. Całość gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego szpinak, po czym wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu ściągnąć z ognia, przelać do miski i podawać z jogurtem naturalnym.
Komentarze (0)