Dahl

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 978
Dahl
fot. jules:stonesoup (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalny
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 5 szklanek wody
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garstki świeżego szpinaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

Szpinak i marchew umyć i odsączyć z wody. Soczewicę czerwoną, opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać pięcioma szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu wsypać do tego kurkumę i kminek. Następnie dodać do tego obrany ze skóry i pokrojony na kawałki czosnek oraz marchew. Całość gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego szpinak, po czym wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu ściągnąć z ognia, przelać do miski i podawać z jogurtem naturalnym.

Komentarze (0)