Czulent

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1558
Czulent
fot. Arlogan0 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g tłustego mięsa wołowego
  • 200 g czerwonej fasoli
  • 200 g białej fasoli Jaś
  • 200 g soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Fasolę czerwoną, białą oraz soczewicę przełożyć do jednego rondla, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić. Potem dodać do tego wszystkie namoczone wcześniej składniki oraz pokrojoną wcześniej marchew. Całość wraz z bulionem doprawić do smaku przyprawami, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i dokładnie wymieszać. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu, aby składniki dokładnie się rozgotowały. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)