Czulent
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1558
Składniki:
- 300 g tłustego mięsa wołowego
- 200 g czerwonej fasoli
- 200 g białej fasoli Jaś
- 200 g soczewicy
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Fasolę czerwoną, białą oraz soczewicę przełożyć do jednego rondla, zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Mięso pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić. Potem dodać do tego wszystkie namoczone wcześniej składniki oraz pokrojoną wcześniej marchew. Całość wraz z bulionem doprawić do smaku przyprawami, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i dokładnie wymieszać. Wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu, aby składniki dokładnie się rozgotowały. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)