Czapati
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3378
Składniki:
- 1 szklanka mąki białej pszennej
- 0,25 szklanka otrąb pszennych
- szczypta soli
- woda
- masło lub ghee do posmarowania chlebków
Opis przygotowania:
W misce mieszamy mąkę z otrębami, dodajemy sól, następnie dolewamy ciepłą wodę, aby powstało miękkie, dobrze dające się wałkować ciasto. Odstawić na około 30 min. Następnie dzielimy ciasto na części i wałkujemy na cieniutkie placuszki grubości 1-2mm i szerokości około 10cm.
Następnie rozgrzać patelnię o grubym dnie. Piec (bez tłuszczu) placki z obu stron tak długo, aż ukażą się brązowe plamki.
Następnie rozgrzać patelnię o grubym dnie. Piec (bez tłuszczu) placki z obu stron tak długo, aż ukażą się brązowe plamki.
Komentarze (2)
Ja najpierw zalewam platki owsiane ciepla woda, a potem dodaje maki, az ciasto bedzie sprezyste. Po rozwalkowaniu klade na goraca patelnie i leciutko podpiekam z jednej strony, przewracam na druga i lekko przygniatam jakas sciereczka, az powstana brazowe plamki i nastepnie przewracam na to pierwsza strone i rowniez przygniatam sciereczka. Robiac tak mam pewnosci ze chapatii wyrosnie:)
zrobiliśmy z tego przepisu chlebki. Były całkiem dobre, ale w niczym nie przypominają chapatti