Czapati

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3378

Składniki:

  • 1 szklanka mąki białej pszennej
  • 0,25 szklanka otrąb pszennych
  • szczypta soli
  • woda
  • masło lub ghee do posmarowania chlebków

Opis przygotowania:

W misce mieszamy mąkę z otrębami, dodajemy sól, następnie dolewamy ciepłą wodę, aby powstało miękkie, dobrze dające się wałkować ciasto. Odstawić na około 30 min. Następnie dzielimy ciasto na części i wałkujemy na cieniutkie placuszki grubości 1-2mm i szerokości około 10cm.

Następnie rozgrzać patelnię o grubym dnie. Piec (bez tłuszczu) placki z obu stron tak długo, aż ukażą się brązowe plamki.

Autor: baku

Komentarze (2)

Ja najpierw zalewam platki owsiane ciepla woda, a potem dodaje maki, az ciasto bedzie sprezyste. Po rozwalkowaniu klade na goraca patelnie i leciutko podpiekam z jednej strony, przewracam na druga i lekko przygniatam jakas sciereczka, az powstana brazowe plamki i nastepnie przewracam na to pierwsza strone i rowniez przygniatam sciereczka. Robiac tak mam pewnosci ze chapatii wyrosnie:)

zrobiliśmy z tego przepisu chlebki. Były całkiem dobre, ale w niczym nie przypominają chapatti