Cytrynowiec
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3875
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- bułka tarta
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki mleka
- cukier waniliowy
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe
Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek, do żółtek wsypać proszek do pieczenia, dodać ocet i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, następnie połączyć żółtka z pianą cały czas ubijając. Wsypywać bardzo powoli mąkę pszenną i ziemniaczaną. Blachę posypać bułką tartą, wyłożyć na nią wyrobione ciasto i piec jak biszkopt przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masę do ciasta wykonać z 1 szklanki cukru, 0,5 kostki masła, cukru waniliowego, soku z cytryny, 1 szklanki wody, połowy szklanki mleka i dwóch łyżek mąki ziemniaczanej. Wykonanie masy należy rozpocząć od zagotowania wody z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Mąkę rozmieszać w zimnym mleku i wlać do gotującej sie wody, cały czas mieszając. Masa ma wyglądać jak budyń. Gotową masę lekko schłodzić, przekroić upieczone ciasto w plastry i wyłożyć je masą. Wykonanie lukru: 4 czubate łyżki cukru pudru, sok z połowy cytryny utrzeć mikserem i polać nim wierzchnią warstwę ciasta. Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)