Cyko-lody

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 804
Cyko-lody
fot. gresei / elements.envato.com

Składniki:

  • 20 g Cykoriady Ekstrakt
  • 100 ml mleka
  • 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 300 g śmietany kremówki (36 %)
  • 3-4 łyżki cukru pudru / miodu

Opis przygotowania:

Cykoriadę rozpuszczamy w podgrzanym mleku i czekamy,aż ostygnie. Mleko skondensowane ubijamy mikserem. W osobnej misce ubijamy kremówkę pod koniec dodając cukier puder / miód. Pianę z mleka skondensowanego oraz ubitą śmietanę łączymy, dodajemy rozpuszczoną wcześniej Cykoriadę (zostawiamy troszeczkę do dekoracji), całość delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do plastikowego pojemnika i na całą powierzchnię cienką strużką wylewamy pozostałą część Cykoriady. Możemy patyczkiem/wykałaczką/widelczykiem utworzyć wzorki. Wstawiamy do zamrażarki na kilka/ kilkanaście godzin.
SMACZNEGO!

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)