Croque Monsieur

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1759
Croque Monsieur
fot. Michael Brewer (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 100 g szynki gotowanej
  • 50 g tartego sera gouda
  • 4 łyżki oleju
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pieprz mielony

Opis przygotowania:

Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli i mielonego pieprzu. Następnie w roztrzepanych jajkach namoczyć chleb tostowy i położyć na nim szynkę gotowaną. Całość przykryć ponownie chlebem tostowym, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i posypać tartym serem Gouda. Wszystko smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)