Colomba di Pasqua
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1741
Składniki:
- 200 ml letniego mleka
- 200 g roztopionego masła
- 150 g cukru
- 30 g drożdży
- 3 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 1 łyżka posypki cukrowej do ciasta
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki migdałów
- 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 0,5 szklanki kandyzowanej skorki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z pozostałym cukrem oraz solą. Wlać do tego roztarte drożdże, roztopione masło, ekstrakt waniliowy, wbić jajka i z całości zagnieść ciasto. Następnie dodać do tego kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz cytrynową i ponownie dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć do wykonanej ręcznie formy papierowej (o kształcie gołębicy). Całość posypać posypką cukrową i wyłożyć całymi migdałami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)