Colomba di Pasqua

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 731
Colomba di Pasqua
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml letniego mleka
  • 200 g roztopionego masła
  • 150 g cukru
  • 30 g drożdży
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka posypki cukrowej do ciasta
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki migdałów
  • 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki kandyzowanej skorki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z pozostałym cukrem oraz solą. Wlać do tego roztarte drożdże, roztopione masło, ekstrakt waniliowy, wbić jajka i z całości zagnieść ciasto. Następnie dodać do tego kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz cytrynową i ponownie dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto przełożyć do wykonanej ręcznie formy papierowej (o kształcie gołębicy). Całość posypać posypką cukrową i wyłożyć całymi migdałami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

0 komenatrzy