Clootie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1001
Clootie
fot. Matt Riggott (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Nadzienie:
  • 350 g rodzynek sułtańskich
  • 250 g tłustego mięsa wołowego
  • 2 jabłka słodkie
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z bułką tarta. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu rozwałkować je na na grubość 5 mm.

Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrząca wodą i osączyć je na sicie. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej do miski. Następnie mięso wołowe przepuścić przez maszynkę do mięsa, a potem smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wraz z topionym tłuszczem wymieszać je ze startymi wcześniej jabłkami i rodzynkami. Wymieszane składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i tartą gałką muszkatołową.

Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na rozwałkowane ciasto. Wszystko dokładnie zlepić w dużą kulę, przełożyć do rondla z wodą, która powinna sięgać do jej połowy, nakryć pokrywką i gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Należy sprawdzać stan wody w rondlu, aby cały czas był taki sam jak przed gotowaniem, jeżeli jest mniej to należy go uzupełnić. Po ugotowaniu wyciągnąć z wody, osuszyć i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)