Clootie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1001
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Nadzienie:
- 350 g rodzynek sułtańskich
- 250 g tłustego mięsa wołowego
- 2 jabłka słodkie
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z bułką tarta. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Po zagnieceniu rozwałkować je na na grubość 5 mm.
Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrząca wodą i osączyć je na sicie. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej do miski. Następnie mięso wołowe przepuścić przez maszynkę do mięsa, a potem smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wraz z topionym tłuszczem wymieszać je ze startymi wcześniej jabłkami i rodzynkami. Wymieszane składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i tartą gałką muszkatołową.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na rozwałkowane ciasto. Wszystko dokładnie zlepić w dużą kulę, przełożyć do rondla z wodą, która powinna sięgać do jej połowy, nakryć pokrywką i gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Należy sprawdzać stan wody w rondlu, aby cały czas był taki sam jak przed gotowaniem, jeżeli jest mniej to należy go uzupełnić. Po ugotowaniu wyciągnąć z wody, osuszyć i wyłożyć na talerz.
Przygotować nadzienie: rodzynki sparzyć wrząca wodą i osączyć je na sicie. Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej do miski. Następnie mięso wołowe przepuścić przez maszynkę do mięsa, a potem smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i wraz z topionym tłuszczem wymieszać je ze startymi wcześniej jabłkami i rodzynkami. Wymieszane składniki doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i tartą gałką muszkatołową.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na rozwałkowane ciasto. Wszystko dokładnie zlepić w dużą kulę, przełożyć do rondla z wodą, która powinna sięgać do jej połowy, nakryć pokrywką i gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Należy sprawdzać stan wody w rondlu, aby cały czas był taki sam jak przed gotowaniem, jeżeli jest mniej to należy go uzupełnić. Po ugotowaniu wyciągnąć z wody, osuszyć i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)