Clafoutis

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1370
Clafoutis
fot. mmhlm / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 6 jeżyn do dekoracji
  • 2 kiwi do dekoracji
  • 2 łyżki cukru do posypania ciasta
  • Ciasto:
  • 4 kiwi
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka jeżyn
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kiwi oraz jeżyny umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Mąkę przesypać do miski, dodać do niej masło, wsypać cukier i szczyptę soli, po czym wlać do tego mleko, ekstrakt waniliowy, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, dodać ją do składników i razem zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia i dodać do tego pokrojone wcześniej kiwi i jeżyny. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, udekorować owocami i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)