Clafoutis
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1506
Składniki:
- 6 jeżyn do dekoracji
- 2 kiwi do dekoracji
- 2 łyżki cukru do posypania ciasta
- Ciasto:
- 4 kiwi
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka jeżyn
- 1 szklanka mleka 2%
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Kiwi oraz jeżyny umyć i osączyć z wody. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Blachę do pieczenia wysmarować masłem. Mąkę przesypać do miski, dodać do niej masło, wsypać cukier i szczyptę soli, po czym wlać do tego mleko, ekstrakt waniliowy, wbić jajka i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę, dodać ją do składników i razem zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia i dodać do tego pokrojone wcześniej kiwi i jeżyny. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, udekorować owocami i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)