Çibörek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1684
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 ml maślanki
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
- Farsz:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Maślankę wstrząsnąć i przelać do kubka. Ciasto francuskie rozmrozić, wyłożyć na stolnice i wysmarować je z jednej strony letnią wodą. Przygotować farsz: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do mięsa w misce. Następnie wsypać do tego mieloną kolendrę i cynamon. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i przełożyć na wysmarowane wcześniej ciasto wodą. Z całości uformować "księżyce". Wszystko wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągną z rondla, osuszyć z oleju i podawać razem z maślanką.
Komentarze (0)