Chop Suey
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1489
Składniki:
- 400 g mini kolb kukurydzy w zalewie
- 300 g karkówki wieprzowej
- 250 g mrożonych kalmarów
- 14 jaj przepiórczych
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki zielonego groszku w łupinie
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 1 brokuł
- 1 kalafior
- 1 zielony melon
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Kalmary rozmrozić. Mini kolby kukurydzy osączyć z zalewy. Melona obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić na kawałki. Karkówkę wieprzową pokroić na kawałki, oprószyć ją szczyptą soli oraz pieprzu, przełożyć do rondla, dodać do niej liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zalać wodą tak, aby mięso nie wystawało i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, dodać do niego zielony groszek w łupinie, po czym oba składniki zalać 1,5 l lekko osoloną wodą i razem ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do ugotowanego wcześniej mięsa. Brokuła pokroić również w różyczki, przełożyć do kolejnego rondla, zalać go lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do składników w naczyniu. Potem dodać do tego osączone z zalewy mini kolby kukurydzy i pokrojonego zielonego melona. Następnie kalmary przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i od chwili zagotowania wody, gotować je jeszcze przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia odcedzić i dodać do całości. Jajka przepiórcze przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek i dodać do potrawy. Wszystko skropić sosem sojowym, dokładnie wymieszać i po 15 minutach podawać do spożycia.
Komentarze (0)