Chivda
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 760
Składniki:
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g orzeszków ziemnych
- 100 g migdałów
- 50 g zielonej fasoli mung
- 50 g ciecierzycy
- 6 łyżek oleju
- 4 liście suszone curry
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka paluszków ziemniaczanych
- 1 szklanka panierowanego ryżu
- 1 zielona papryczka chili
- 0,5 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki tłuczonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 łyżeczki mango w proszku
- sól
Opis przygotowania:
Do jednego rondla wsypać ciecierzycę oraz fasolę mung, zalać wodą i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu odcedzić. Następnie rozgrzać olej w rondlu, wrzucić do niego tłuczone goździki, liście curry, mielony cynamon i posiekaną drobno zieloną papryczkę chili. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Potem wsypać do nich odsączoną z wody fasolę mung oraz ciecierzycę i smażyć razem, aż składniki te zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego orzechy nerkowca, orzechy ziemne i migdały. Całość posypać mieloną, czerwoną papryką, mango w proszku, kurkumą, cukrem, dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund. Po tym czasie wsypać do tego ryż prażony i pokruszone na kawałki paluszki ziemniaczane. Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze przez następne 40 sekund, po czym ściągnąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia.
Komentarze (0)