Chivda

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 760
Chivda
fot. J.P.Lon~commonswiki (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g migdałów
  • 50 g zielonej fasoli mung
  • 50 g ciecierzycy
  • 6 łyżek oleju
  • 4 liście suszone curry
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka paluszków ziemniaczanych
  • 1 szklanka panierowanego ryżu
  • 1 zielona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczka mielonej, czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki tłuczonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mango w proszku
  • sól

Opis przygotowania:

Do jednego rondla wsypać ciecierzycę oraz fasolę mung, zalać wodą i moczyć przez 4 godziny. Po namoczeniu odcedzić. Następnie rozgrzać olej w rondlu, wrzucić do niego tłuczone goździki, liście curry, mielony cynamon i posiekaną drobno zieloną papryczkę chili. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Potem wsypać do nich odsączoną z wody fasolę mung oraz ciecierzycę i smażyć razem, aż składniki te zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego orzechy nerkowca, orzechy ziemne i migdały. Całość posypać mieloną, czerwoną papryką, mango w proszku, kurkumą, cukrem, dobrze wymieszać i smażyć przez kolejne 40 sekund. Po tym czasie wsypać do tego ryż prażony i pokruszone na kawałki paluszki ziemniaczane. Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze przez następne 40 sekund, po czym ściągnąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia.

Komentarze (0)