Chimichangas

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1540
Chimichangas
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany kremówki
  • 4 łyżki sosu chili z ananasem
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • natka zielonej pietruszki
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz kolorowy
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnki
  • 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą poszatkować drobno, sparzyć ją wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać do rondla, wbić do tego jajko, całość zalać mlekiem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nabrać chochelka i przelać na mocno rozgrzane 2 łyżki olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia.

Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone orzechy laskowe i mieloną kolendrę. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym pieprzem czarnym, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i nałożyć je na usmażone wcześniej naleśniki. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty z jednej strony, pod przykryciem na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do kapusty na talerzu.

Gotową potrawę polać sosem chili oraz kwaśną śmietaną, oprószyć kolorowym mielonym pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki oraz bazylią.

Komentarze (0)