Chimichangas
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1738
Składniki:
- 4 łyżki kwaśnej śmietany kremówki
- 4 łyżki sosu chili z ananasem
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 ćwiartka białej kapusty
- natka zielonej pietruszki
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz czarny mielony
- pieprz kolorowy
- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 2 ząbki czosnki
- 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą poszatkować drobno, sparzyć ją wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru, oprószyć szczyptą soli i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać do rondla, wbić do tego jajko, całość zalać mlekiem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nabrać chochelka i przelać na mocno rozgrzane 2 łyżki olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone orzechy laskowe i mieloną kolendrę. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym pieprzem czarnym, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i nałożyć je na usmażone wcześniej naleśniki. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty z jednej strony, pod przykryciem na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do kapusty na talerzu.
Gotową potrawę polać sosem chili oraz kwaśną śmietaną, oprószyć kolorowym mielonym pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki oraz bazylią.
Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać do rondla, wbić do tego jajko, całość zalać mlekiem i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nabrać chochelka i przelać na mocno rozgrzane 2 łyżki olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać mielone orzechy laskowe i mieloną kolendrę. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego mięso mielone. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonym pieprzem czarnym, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy składniki ściągnąć z ognia i nałożyć je na usmażone wcześniej naleśniki. Wszystko zawinąć w rulony, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty z jednej strony, pod przykryciem na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do kapusty na talerzu.
Gotową potrawę polać sosem chili oraz kwaśną śmietaną, oprószyć kolorowym mielonym pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki oraz bazylią.
Komentarze (0)