Chevapcici

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2116
Chevapcici
fot. Mormat (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 mielonego mięsa wołowego
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 30 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wołowe i wieprzowe mięso mielone przełożyć razem do jednej miski. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i dodać do mięsa w misce. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem, kolendrą i wbić do tego jajko. Następnie całość dokładnie wyrobić ręcznie, uformować z tego podłużne, małe rulony i obwinąć je wędzonym boczkiem. Wszystko związać dratwą i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Grillować z każdej strony do chwili zarumienienia się, wtedy ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)