Cheung Fun

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 672
Cheung Fun
fot. Edsel L (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 8 mrożonych krewetek
  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 dymka ze szczypiorkiem

Opis przygotowania:

Dymkę ze szczypiorkiem umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić drobno. Papier ryżowy wysmarować letnią wodą. Krewetki rozmrozić, oczyścić je z części niejadalnych i smażyć do miękkości na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po usmażeniu krewetki ściągnąć z patelni i nałożyć je na wysmarowany wcześniej papier ryżowy. Całość zawinąć w rulony, przełożyć je na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody wszystko gotować przez 15 minut na parze. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz. Pokrojoną wcześniej samą dymkę przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko ją zrumienić na średnim ogniu. Po zrumienieniu ściągnąć z patelni i dodać do potrawy. Gotową potrawę posypać polać sosem sojowym wymieszanym z cukrem i posypać zielonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów