Chendol
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1849
Składniki:
- 200 g fasoli adzuki w zalewie
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki kukurydzy w zalewie
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżka kruszonego lodu
- sól
- Na chendol:
- 3 krople barwnika spożywczego zielonego
- 1 szklanka maki ryżowej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Kukurydzę osączyć z zalewy, przełożyć ją do miksera i zmiksować na jednolitą masę. Następnie ryż kleisty opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przestudzić. Do przestudzonego ryżu dodać zmiksowaną wcześniej kukurydzę, wsypać 1 łyżkę cukru pudru oraz kruszony lód, całość razem wymieszać i przełożyć do pucharków deserowych. Na wierzch nałożyć śmietanę kremówkę.
Fasolę adzuki wraz z zalewa przełożyć do rondla, wsypać do tego cukier brązowy, postawić na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia, przestudzić i dodać do całości.
Przygotować chendol: zagotować wodę z cukrem oraz zielonym barwnikiem na dużym ogniu w rondlu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo mąkę ryżową, zmniejszyć ognień i cały czas mieszać do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, przełożyć do szprycy i wycisnąć na deser.
Fasolę adzuki wraz z zalewa przełożyć do rondla, wsypać do tego cukier brązowy, postawić na małym ogniu i mieszać drewnianą łyżką, do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy ściągnąć z ognia, przestudzić i dodać do całości.
Przygotować chendol: zagotować wodę z cukrem oraz zielonym barwnikiem na dużym ogniu w rondlu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo mąkę ryżową, zmniejszyć ognień i cały czas mieszać do chwili, aż składniki zgęstnieją. Wtedy ściągnąć z ognia, lekko przestudzić, przełożyć do szprycy i wycisnąć na deser.
Komentarze (0)