Chebakia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2664
Składniki:
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka drobno mielonego sezamu
- 1 jajko
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta szafranu
- Syrop:
- 1 szklanka miodu lipowego
- 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
- 0,5 łyżeczki octu jabłkowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze wszystkimi suchymi składnikami. Następnie dodać do tego masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Przepuścić je przez maszynkę do mięsa z ozdobną końcówką i uformować z tego kształty, podobne do kwiatów. Całość spiąć małymi, drewnianymi wykałaczkami.
Przygotować syrop: miód lipowy podgrzać lekko i przelać go do miski. Wlać do niego wodę z kwiatu pomarańczy i ocet jabłkowy, po czym dokładnie rozmieszać trzepaczka. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć do niego przygotowane wcześniej ciasto. Smażyć na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z tłuszczu, osączyć z jego nadmiaru i szybko namoczyć w syropie na 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z syropu i przełożyć na talerz.
Przygotować syrop: miód lipowy podgrzać lekko i przelać go do miski. Wlać do niego wodę z kwiatu pomarańczy i ocet jabłkowy, po czym dokładnie rozmieszać trzepaczka. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć do niego przygotowane wcześniej ciasto. Smażyć na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z tłuszczu, osączyć z jego nadmiaru i szybko namoczyć w syropie na 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z syropu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)