Chebakia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2664
Chebakia
fot. Indif / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka drobno mielonego sezamu
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta szafranu
  • Syrop:
  • 1 szklanka miodu lipowego
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki octu jabłkowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze wszystkimi suchymi składnikami. Następnie dodać do tego masło, wbić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Przepuścić je przez maszynkę do mięsa z ozdobną końcówką i uformować z tego kształty, podobne do kwiatów. Całość spiąć małymi, drewnianymi wykałaczkami.

Przygotować syrop: miód lipowy podgrzać lekko i przelać go do miski. Wlać do niego wodę z kwiatu pomarańczy i ocet jabłkowy, po czym dokładnie rozmieszać trzepaczka. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i włożyć do niego przygotowane wcześniej ciasto. Smażyć na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z tłuszczu, osączyć z jego nadmiaru i szybko namoczyć w syropie na 5 minut. Po tym czasie wyciągnąć z syropu i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)