Chawan-mushi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1940
Składniki:
- 300 ml bulionu dashi
- 4 paluszki krabowe
- 4 grzyby shitake
- 3 jajka
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka przyprawy mirin
- 1 łyżeczka soli
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa, grzyby oraz mięso umyć i osączyć z wody. Grzyby pozbawić trzonków, a kapelusze pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić na kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Paluszki krabowe obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki Następnie jajka wbić do rondla i roztrzepać je trzepaczką, aż utworzą się bańki. Do roztrzepanych jaj wlać wlać sos sojowy, mirin, wsypać cukier oraz sól i ponownie wymieszać. Następnie dodać do tego pokrojone mięso z kurczaka, paluszki krabowe, pokrojone grzyby i całość zalać zimnym bulionem dashi. Wszystko ponownie wymieszać, przełożyć do większego rondla, zalanego do połowy wodą i ogrzewać. Od chwili zagotowania wody w większym rondlu, składniki z drugiego rondla należy doprawić do smaku przyprawami i gotować jeszcze przez 10-15 minut. Po tym czasie ściągnąć je ognia, przelać do małych filiżanek i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)