Chawan-mushi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1940
Chawan-mushi
fot. bvalium / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 ml bulionu dashi
  • 4 paluszki krabowe
  • 4 grzyby shitake
  • 3 jajka
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka przyprawy mirin
  • 1 łyżeczka soli
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa, grzyby oraz mięso umyć i osączyć z wody. Grzyby pozbawić trzonków, a kapelusze pokroić w cienkie plastry. Natkę zielonej pietruszki pokroić na kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Paluszki krabowe obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki Następnie jajka wbić do rondla i roztrzepać je trzepaczką, aż utworzą się bańki. Do roztrzepanych jaj wlać wlać sos sojowy, mirin, wsypać cukier oraz sól i ponownie wymieszać. Następnie dodać do tego pokrojone mięso z kurczaka, paluszki krabowe, pokrojone grzyby i całość zalać zimnym bulionem dashi. Wszystko ponownie wymieszać, przełożyć do większego rondla, zalanego do połowy wodą i ogrzewać. Od chwili zagotowania wody w większym rondlu, składniki z drugiego rondla należy doprawić do smaku przyprawami i gotować jeszcze przez 10-15 minut. Po tym czasie ściągnąć je ognia, przelać do małych filiżanek i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)