Chankonabe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3104
Chankonabe
fot. The Aimless Cook / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 200 g tofu
  • 200 g makaronu udon
  • 30 g grzybów enoki
  • 2 marchewki
  • 1,5 l wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ćwiartka włoskiej kapusty
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Grzyby dokładnie oczyścić. Seler z marchewką obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Kapustę włoską pokroić na kawałki. Makaron udon przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je mąką ryżową, szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Dodać do tego pokrojone warzywa oraz grzyby enoki. Całość zalać wodą i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu. Gotową potrawę posypać pokruszonym na kawałki tofu oraz pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)