Chankonabe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3310
Składniki:
- 300 g karkówki wieprzowej bez kości
- 200 g tofu
- 200 g makaronu udon
- 30 g grzybów enoki
- 2 marchewki
- 1,5 l wody
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 ćwiartka włoskiej kapusty
- 1 mały seler
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Grzyby dokładnie oczyścić. Seler z marchewką obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Kapustę włoską pokroić na kawałki. Makaron udon przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je mąką ryżową, szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Dodać do tego pokrojone warzywa oraz grzyby enoki. Całość zalać wodą i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Pod koniec gotowania wszystko doprawić do smaku sosem sojowym, przyprawami i dokładnie wymieszać. Następnie ściągnąć z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu. Gotową potrawę posypać pokruszonym na kawałki tofu oraz pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)