Česnica

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1569
Česnica
fot. David Bailey MBE / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1 metalowa moneta z najnowszym rokiem wydania (najlepiej wykonana ze srebra, ale nie mosiężna)
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • Ciasto;
  • 20 g drożdży
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Monetę wrzucić do wrzącej wody, moczyć przez 3 minuty, po czym wyciągnąć.

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do nich cukier, razem dobrze rozetrzeć i pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu wysmarować olejem, włożyć do jego wnętrza metalową monetę, ponownie wyrobić, a następnie podzielić ciasto na dwa kawałki - duży i mały. Z dużego uformować okrąg i przełożyć go na wyłożona papierem do pieczenia blachę. Natomiast z małego kawałka ciasta uformować znak krzyża oraz inne roślinne ozdoby i dobrze docisnąć je do ciasta na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Česnica zazwyczaj pieczona jest w wigilię Bożego Narodzenia, albo pierwsze dni Nowego Roku. Nie można jej kroić, jedynie łamać ręcznie, a osoba, która znajdzie monetę z jej wnętrza wg tradycji będzie miała cały szczęśliwy rok.

Komentarze (0)