Česnica
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1569
Składniki:
- 1 metalowa moneta z najnowszym rokiem wydania (najlepiej wykonana ze srebra, ale nie mosiężna)
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- Ciasto;
- 20 g drożdży
- 1 kg mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Monetę wrzucić do wrzącej wody, moczyć przez 3 minuty, po czym wyciągnąć.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do nich cukier, razem dobrze rozetrzeć i pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu wysmarować olejem, włożyć do jego wnętrza metalową monetę, ponownie wyrobić, a następnie podzielić ciasto na dwa kawałki - duży i mały. Z dużego uformować okrąg i przełożyć go na wyłożona papierem do pieczenia blachę. Natomiast z małego kawałka ciasta uformować znak krzyża oraz inne roślinne ozdoby i dobrze docisnąć je do ciasta na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Česnica zazwyczaj pieczona jest w wigilię Bożego Narodzenia, albo pierwsze dni Nowego Roku. Nie można jej kroić, jedynie łamać ręcznie, a osoba, która znajdzie monetę z jej wnętrza wg tradycji będzie miała cały szczęśliwy rok.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je letnią wodą, wsypać do nich cukier, razem dobrze rozetrzeć i pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanych składników wlać roztarte wcześniej drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu wysmarować olejem, włożyć do jego wnętrza metalową monetę, ponownie wyrobić, a następnie podzielić ciasto na dwa kawałki - duży i mały. Z dużego uformować okrąg i przełożyć go na wyłożona papierem do pieczenia blachę. Natomiast z małego kawałka ciasta uformować znak krzyża oraz inne roślinne ozdoby i dobrze docisnąć je do ciasta na blasze do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Česnica zazwyczaj pieczona jest w wigilię Bożego Narodzenia, albo pierwsze dni Nowego Roku. Nie można jej kroić, jedynie łamać ręcznie, a osoba, która znajdzie monetę z jej wnętrza wg tradycji będzie miała cały szczęśliwy rok.
Komentarze (0)