Carapulcra
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1639
Składniki:
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 60 ml octu winnego z czerwonego wina
- 40 g krakersów solonych
- 40 ml oleju
- 4 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka mielonych orzeszków ziemnych
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osączyć z wody i pokroić na małe kawałki do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonego mięsa. Następnie składniki w misce zalać octem winnym, wsypać do tego mielony kminek, szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i marynować przez 30 minut. Następnie ziemniaki umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i lekko zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na średnim ogniu. Do zrumienionych ziemniaków wlać olej, dodać pokruszone drobno krakersy, mielone orzeszki ziemne i osączoną z marynaty wieprzowinę. Całość zalać winem wytrawnym, doprawić do smaku przyprawami, mieloną papryką chili i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko odparować i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)