Canh Dua

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 931
Canh Dua
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g schabu wołowego bez kości
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 świeży ananas
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ananasa, mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić na kawałki. Wołowinę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać pieprz, sól, wlać sos sojowy i dodać pokrojone mięso. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy wlać do tego wodę i gotować do miękkości mięsa. Jeśli w czasie gotowania pojawia się szumowiny, należy ściągnąć je łyżką i nadal gotować. Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojonego wcześniej ananasa i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)