Canh Dua
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1030
Składniki:
- 300 g schabu wołowego bez kości
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 świeży ananas
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ananasa, mięso oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ananasa obrać ze skóry, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić na kawałki. Wołowinę pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli wsypać pieprz, sól, wlać sos sojowy i dodać pokrojone mięso. Smażyć do czasu, aż mięso się przyrumieni. Wtedy wlać do tego wodę i gotować do miękkości mięsa. Jeśli w czasie gotowania pojawia się szumowiny, należy ściągnąć je łyżką i nadal gotować. Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojonego wcześniej ananasa i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)