Canellé
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2032
Składniki:
- 200 g masła
- 3 szklanki mleka 2%
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 2 żółtka jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cale jajko
- 1 szklanka cukru palmowego
- 1 łyżka wosku pszczelego
- 1 laska wanilii
Opis przygotowania:
Wosk pszczeli posiekać drobno i razem z 1 łyżką masła rozpuścić na płynną masę w rondlu na małym ogniu. Rozpuszczonymi składnikami wysmarować foremki trochę większe od małych babeczek. Następnie mleko przelać do rondla i dodać do niego pozostałe masło oraz przekrojoną na połowy laskę wanilii. Składniki w rondlu zagotować, po czym ściągnąć z ognia i usunąć laskę wanilii. Jajko oraz żółtka wbić do drugiego rondla, wlać do tego rum, wsypać cukier trzcinowy, mąkę, proszek do pieczenia i razem wymieszać na jednolitą masę. Wymieszane składniki przelać do już wcześniej zagotowanych składników z masłem i mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do wysmarowanych foremek. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika oraz foremek, przełożyć na talerz i przestudzić.
Komentarze (0)