Burrata
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3386
Składniki:
- 30 g sera mozzarella
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 1 cykoria
- 1 cebula
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- oliwa z oliwek do smażenia
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Cykorię umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Cebulę białą pokroić w plastry. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i zeszklić na niej cebulę. Następnie do cebuli dodać cykorię, oprószyć pieprzem oraz solą, smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego boczek, zrumienić i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojony w plastry ser mozzarella i smażyć na małym ogniu do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do reszty składników. Cebulę czerwoną pokroić w plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier, oprószyć mielonym majerankiem, solą, pieprzem i smażyć przez 8 minut pod przykryciem, potem wszystko ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)