Burrata

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3386
Burrata
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g sera mozzarella
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 1 cykoria
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Cykorię umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Cebulę białą pokroić w plastry. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i zeszklić na niej cebulę. Następnie do cebuli dodać cykorię, oprószyć pieprzem oraz solą, smażyć przez 30 sekund, po czym dodać do tego boczek, zrumienić i przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać pokrojony w plastry ser mozzarella i smażyć na małym ogniu do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do reszty składników. Cebulę czerwoną pokroić w plastry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dodać ocet balsamiczny i brązowy cukier, oprószyć mielonym majerankiem, solą, pieprzem i smażyć przez 8 minut pod przykryciem, potem wszystko ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów