Buras

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 614
Buras
fot. Midori (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g kleistego ryżu
  • 200 g miąższu kokosowego Coconut Jerky
  • 4 liście bananowca
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • sól

Opis przygotowania:

Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 szklanką wody oraz 2 szklankami mleka kokosowego i gotować go miękkości ryżu. Wtedy ściągnąć go z ognia, odparować i zawinąć w liście bananowca. Całość przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody, wszystko gotować przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać miąższem kokosowym.

Komentarze (0)