Bulbik
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 987
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g stopionego masła
- 20 g aktywnych drożdży
- 2 szklanki letniego mleka
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1,5 kg mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Glazura:
- 2 białka jaj
- 2 łyżeczki maku
- 1 łyżeczka sezamu
Opis przygotowania:
Drożdże przesypać do kubka, zalać je szklanką letniego mleka, zasypać łyżeczką cukru i dobrze rozetrzeć. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Wlać do tego roztarte drożdże, roztopione masło, pozostałe mleko i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podsypać mąką, podzielić na równe części, po czym zawinąć każdą z nich w rulon i dobrze zlepić, aby powstały okręgi i przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować glazurę: białka jaj dobrze rozmieszać widelcem i wysmarować nimi ułożone wcześniej ciasto. Następnie posypać sezamem oraz makiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C.
Całość piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować glazurę: białka jaj dobrze rozmieszać widelcem i wysmarować nimi ułożone wcześniej ciasto. Następnie posypać sezamem oraz makiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C.
Całość piec na rumiany kolor, a po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (1)
Dobry