Bûche de Noël

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 986
Bûche de Noël
fot. megan.chromik / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki mielonej kawy espresso instant
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 400 g serka mascarpone
  • 130 g tartej gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • Bezy w kształcie pieczarek:
  • 150 g cukru
  • 3 białka jaj
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, po czym wsypać stopniowo cukier i dodać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Następnie wsypać powoli mąkę, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia, wlać ekstrakt waniliowy i wsypać kawę espresso. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć łopatką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz blachy do pieczenia i przełożyć na posypaną 1 łyżką cukru ściereczkę kuchenną.

Przygotować krem: serek mascarpone przełożyć do miski, wsypać do niego tartą, gorzką czekoladę oraz cukier, wlać mleko i dodać żółtka jaj. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i szybko wysmarować nią jeszcze ciepłe ciasto. Wysmarowane ciasto zawinąć w rulon razem ze ściereczką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, usunąć ściereczkę i przełożyć na talerz. Boki ciasta ciasta wysmarować pozostałą masą kremową i ponownie włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Przygotować bezy: białka przełożyć do miski, wsypać do nich sól i razem ubić na sztywna pianę mikserem. Do ubitej piany wsypać cukier i nadal ubijać do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, formując pieczarki. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i piec przez 1,5 godziny. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić, po czym ostrym nożem wyrównać końce stożków. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i w rozpuszczonej masie czekoladowej namoczyć wyrównane stożki i połączyć je z kapeluszami. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady, następnie posypać kakao i dodać do przygotowanego wcześniej ciasta z kremem.

Wszystko posypać suszoną żurawiną oraz rozmarynem, skropić sokiem cytrynowym i posypać cukrem.

0 komenatrzy