Bûche de Noël
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1491
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- Ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżeczki mielonej kawy espresso instant
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- Krem:
- 400 g serka mascarpone
- 130 g tartej gorzkiej czekolady
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- Bezy w kształcie pieczarek:
- 150 g cukru
- 3 białka jaj
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka kakao
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, po czym wsypać stopniowo cukier i dodać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Następnie wsypać powoli mąkę, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia, wlać ekstrakt waniliowy i wsypać kawę espresso. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć łopatką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz blachy do pieczenia i przełożyć na posypaną 1 łyżką cukru ściereczkę kuchenną.
Przygotować krem: serek mascarpone przełożyć do miski, wsypać do niego tartą, gorzką czekoladę oraz cukier, wlać mleko i dodać żółtka jaj. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i szybko wysmarować nią jeszcze ciepłe ciasto. Wysmarowane ciasto zawinąć w rulon razem ze ściereczką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, usunąć ściereczkę i przełożyć na talerz. Boki ciasta ciasta wysmarować pozostałą masą kremową i ponownie włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Przygotować bezy: białka przełożyć do miski, wsypać do nich sól i razem ubić na sztywna pianę mikserem. Do ubitej piany wsypać cukier i nadal ubijać do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, formując pieczarki. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i piec przez 1,5 godziny. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić, po czym ostrym nożem wyrównać końce stożków. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i w rozpuszczonej masie czekoladowej namoczyć wyrównane stożki i połączyć je z kapeluszami. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady, następnie posypać kakao i dodać do przygotowanego wcześniej ciasta z kremem.
Wszystko posypać suszoną żurawiną oraz rozmarynem, skropić sokiem cytrynowym i posypać cukrem.
Przygotować krem: serek mascarpone przełożyć do miski, wsypać do niego tartą, gorzką czekoladę oraz cukier, wlać mleko i dodać żółtka jaj. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i szybko wysmarować nią jeszcze ciepłe ciasto. Wysmarowane ciasto zawinąć w rulon razem ze ściereczką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, usunąć ściereczkę i przełożyć na talerz. Boki ciasta ciasta wysmarować pozostałą masą kremową i ponownie włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Przygotować bezy: białka przełożyć do miski, wsypać do nich sól i razem ubić na sztywna pianę mikserem. Do ubitej piany wsypać cukier i nadal ubijać do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy przełożyć do szprycy i wycisnąć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, formując pieczarki. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i piec przez 1,5 godziny. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić, po czym ostrym nożem wyrównać końce stożków. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia i w rozpuszczonej masie czekoladowej namoczyć wyrównane stożki i połączyć je z kapeluszami. Całość pozostawić do zastygnięcia czekolady, następnie posypać kakao i dodać do przygotowanego wcześniej ciasta z kremem.
Wszystko posypać suszoną żurawiną oraz rozmarynem, skropić sokiem cytrynowym i posypać cukrem.
Komentarze (0)