Bublik
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2036
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 8 g świeżych drożdży
- 4 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- Na glazurę:
- 2 łyżki przegotowanej przestudzonej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka maku
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże suche oraz świeże przełożyć razem do jednego kubka, wsypać do nich cukier i zalać ciepłym mlekiem. Następnie zalane składniki rozetrzeć łyżeczką i pozostawić je na 5 minut w ciepłym miejscu. Mąkę z solą przesypać na stolnicę, wlać do tego roztarte drożdże, dodać masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i pozostawić całość w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie, po czym rozwałkować je na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki szklanką, a mniejsze otwory kieliszkiem. Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Przygotować glazurę: jako wbić do kubka, wlać do niego wodę przegotowaną i wsypać mak. Składniki w kubku dobrze roztrzepać łyżeczką i wysmarować nimi ciasto na blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować glazurę: jako wbić do kubka, wlać do niego wodę przegotowaną i wsypać mak. Składniki w kubku dobrze roztrzepać łyżeczką i wysmarować nimi ciasto na blasze do pieczenia.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)