Bublik

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1814
Bublik
fot. verchmarco (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła
  • 8 g świeżych drożdży
  • 4 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • Na glazurę:
  • 2 łyżki przegotowanej przestudzonej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka maku

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże suche oraz świeże przełożyć razem do jednego kubka, wsypać do nich cukier i zalać ciepłym mlekiem. Następnie zalane składniki rozetrzeć łyżeczką i pozostawić je na 5 minut w ciepłym miejscu. Mąkę z solą przesypać na stolnicę, wlać do tego roztarte drożdże, dodać masło i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i pozostawić całość w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie, po czym rozwałkować je na grubość 1 cm i wyciąć w nim krążki szklanką, a mniejsze otwory kieliszkiem. Wycięte krążki przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować glazurę: jako wbić do kubka, wlać do niego wodę przegotowaną i wsypać mak. Składniki w kubku dobrze roztrzepać łyżeczką i wysmarować nimi ciasto na blasze do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)