Brzoskwiniowe kielichy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1285
Brzoskwiniowe kielichy
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 820 g brzoskwiń w syropie
  • 9 ml aromatu migdałowego
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kg maki
  • 0,5 kostki masła
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej rozpuszczone masło, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i cukier. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie wstawić je na 30 minut do zamrażalnika. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i rozwałkować na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć kółka o średnicy 12 cm, a w nich czterolistne płaty. Tak przygotowane ciasto przełożyć do odpowiednich foremek. Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę i przełożyć na środek ciasta w foremkach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż się lekko zarumieni. Po tym czasie ciasto szybko wyciągnąć, na brzoskwinie nałożyć wcześniej ubitą pianę z białek i ponownie piec w piekarniku na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z formy, przestudzić i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów