Brzoskwiniowe kielichy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1285
Składniki:
- 820 g brzoskwiń w syropie
- 9 ml aromatu migdałowego
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 kg maki
- 0,5 kostki masła
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej rozpuszczone masło, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i cukier. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do mąki i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie wstawić je na 30 minut do zamrażalnika. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Ciasto wyciągnąć z zamrażalnika i rozwałkować na grubość 5 mm. W rozwałkowanym cieście wyciąć kółka o średnicy 12 cm, a w nich czterolistne płaty. Tak przygotowane ciasto przełożyć do odpowiednich foremek. Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę i przełożyć na środek ciasta w foremkach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu, aż się lekko zarumieni. Po tym czasie ciasto szybko wyciągnąć, na brzoskwinie nałożyć wcześniej ubitą pianę z białek i ponownie piec w piekarniku na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z formy, przestudzić i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)