Bruttiboni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1779
Składniki:
- 300 g herbatników
- 300 g tłuczonych migdałów
- 150 g tłuczonych orzechów laskowych
- 100 g cukru
- 70 ml wody
- 3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 3 białka z jaj
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
Opis przygotowania:
Białka ubić mikserem na sztywna pianę. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Dodać do nich tartą skórkę cytrynową i tłuczone orzechy laskowe oraz migdały. Następnie do rondla wlać wodę, miód i wsypać do tego cukier. Składniki w rondlu postawić na małym ogniu i podgrzewać do ich rozpuszczenia. Rozpuszczone przelać do składników w misce. Do całości dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na tackę i przestudzić.
Komentarze (0)