Bruttiboni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1585
Bruttiboni
fot. Nyaleere / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 300 g tłuczonych migdałów
  • 150 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 100 g cukru
  • 70 ml wody
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 3 białka z jaj
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej

Opis przygotowania:

Białka ubić mikserem na sztywna pianę. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki i przełożyć je do miski. Dodać do nich tartą skórkę cytrynową i tłuczone orzechy laskowe oraz migdały. Następnie do rondla wlać wodę, miód i wsypać do tego cukier. Składniki w rondlu postawić na małym ogniu i podgrzewać do ich rozpuszczenia. Rozpuszczone przelać do składników w misce. Do całości dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką i wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na tackę i przestudzić.

Komentarze (0)