Brioche a Tete

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1290
Brioche a Tete
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 30 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 5 g soli
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka soli kamiennej do posypania

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą. Roztarte odstawić na 7 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Wlać do tego roztarte drożdże, wbić jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować ręcznie w jeden długi rulon. Rulon pokroić na równe kawałki o długości 10 cm. W pokrojonych kawałkach ciasta, co 2 cm od jego brzegów zrobić wgniecenie jednym palcem na całej średnicy pokrojonych kawałków. Po wykonaniu tej czynności ciasto przekładamy do odpowiednich foremek, kładąc dłuższą częścią ciasta na spód foremki, po czym lekko ugniatamy górną część ciasta, aby powstała "główka" na cieście. Ciasto w foremkach wysmarować roztrzepanym białkiem jajka i posypać grubą solą kamienną. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)