Bredele
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1798
Składniki:
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 70 g mielonych orzechów
- 70 g mielonych migdałów
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 1 łyżeczka drobno tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta soli
- Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 2 białka jaj
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, po czym wymieszać ją ze szczyptą soli, cukrem, mielonym cynamonem, anyżem migdałami i orzechami. Do wymieszanych składników wsypać tartą skórkę cytrynową, dodać masło i wbić do tego jajka. Z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć w nim odpowiednie kształty foremką. Wycięte fragmenty przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu całość wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do miski, dodać do niego białka jaj, wlać sok cytrynowy i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepanymi składniki wysmarować jeszcze ciepłe ciasto i wszystko pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do miski, dodać do niego białka jaj, wlać sok cytrynowy i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Roztrzepanymi składniki wysmarować jeszcze ciepłe ciasto i wszystko pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze (0)