Bratkartoffeln

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 16242
Bratkartoffeln
fot. Eckhard Polesny (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony boczek i smażyć go przez 1 minutę. Po tym czasie dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki się przyrumienią.

Komentarze (3)

Wg mojej wiedzy i doświadczenia kulinarnego w temacie kuchni niemieckiej przepis byłby zgodny z nazwą, gdyby ziemniaki były surowe i smażone na tłuszczu jak frytki az do uzyskania złoto-brązowego koloru. Reszta się zgadza. Być może w każdym Landzie przyrządza się inaczej Bratkartoffeln. Sperać się nie będę. Pozdrawiam :)

Wtedy nazywałyby się gebratene Kartoffeln 😉🤫

Bratkartoffeln mozna przyrzadzic zarowno z surowych jak i ugotowanych ziemniakow. Smazy sie je na patelni na oliwie albo na masle. Zawsze efekt musi byc ten sam - maja byc zlotobrazowe i dobze przyprawione (Bawaria Gorna). Pozdrawiam