Bratkartoffeln
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 16761
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony boczek i smażyć go przez 1 minutę. Po tym czasie dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do ziemniaków i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki się przyrumienią.
Komentarze (3)
Wg mojej wiedzy i doświadczenia kulinarnego w temacie kuchni niemieckiej przepis byłby zgodny z nazwą, gdyby ziemniaki były surowe i smażone na tłuszczu jak frytki az do uzyskania złoto-brązowego koloru. Reszta się zgadza. Być może w każdym Landzie przyrządza się inaczej Bratkartoffeln. Sperać się nie będę. Pozdrawiam :)
Wtedy nazywałyby się gebratene Kartoffeln 😉🤫
Bratkartoffeln mozna przyrzadzic zarowno z surowych jak i ugotowanych ziemniakow. Smazy sie je na patelni na oliwie albo na masle. Zawsze efekt musi byc ten sam - maja byc zlotobrazowe i dobze przyprawione (Bawaria Gorna). Pozdrawiam